Bas Steltenpool werkt als erkend paardendierenarts bij Dierenartsenpraktijk Flevoland. Hij behandelt paarden in heel Oost- en Zuid-Flevoland. In zijn columns zal hij ons verslag doen van een aantal van zijn bevindingen.
Paardenpaspoort en chip
Een nieuw jaar met nieuwe regels. Misschien dat u een en ander al gelezen heeft in een paardentijdschrift, maar hieronder volgt in het kort een aantal zaken die voor u als paardenhouder in de toekomst van belang zijn.
Per 01 januari 2004 is het paardenpaspoort en de chip verplicht voor paarden, pony’s en ezels in de volgende gevallen:
- Alle veulens (en hun moeder) die in 2004 en daarna geboren worden, moeten binnen 7 maanden gechipt worden.
- Alle dieren die per as (auto, trailer of vrachtwagen) vervoerd worden.
- Alle dieren die door een dierenarts behandeld worden met medicijnen. Als ze op het moment van behandeling nog geen paspoort hebben moet het wel aangevraagd worden!
- Per 01 januari 2006 alle geregistreerde paarden (paarden die bijvoorbeeld bij een stamboek ingeschreven staan).
- Per 01 januari 2007 alle overige paarden (ook niet geregistreerde).
Let ook even op het derde punt. Alle paarden die door een dierenarts behandeld worden met medicijnen (dus ook vaccinaties), moeten gechipt zijn en een paspoort hebben. Dat paspoort moet je voortaan bij iedere behandeling ook bij je hebben en de reden daarvoor is de volgende: Het is de bedoeling dat van ieder paard of pony nu besloten wordt of het dier geschikt is voor humane consumptie.
Met andere woorden of het dier ooit nog eens geslacht gaat worden. Nu hopen we allemaal dat dat nog jaren gaat duren, maar de realiteit gebied te zeggen dat de meeste paarden in Nederland uiteindelijk hun leven in het slachthuis zullen eindigen. Als je nu besluit dat je paard nooit meer geslacht zal worden, dan moet dat aangetekend worden in het paardenpaspoort en door de eigenaar en dierenarts ondertekend worden.
Deze beslissing kan niet meer teruggedraaid worden maar heeft in de toekomst wel de nodige (financiële) gevolgen. Immers, als je rijdier oud en versleten is, kan hij niet meer verkocht worden aan het slachthuis.
Mocht je besluiten dat je paard of pony wel geschikt moet blijven voor menselijke consumptie (hopelijk heel ver weg in de toekomst), dan moet ook deze beslissing in het paspoort gezet worden, ondertekend door dierenarts en eigenaar. Daarnaast moet dan voortaan iedere behandeling (dus ook wormspuiten!) door de dierenarts in het paspoort gezet worden. Dit om te voorkomen dat er verboden stoffen in de voedselketen kunnen komen. Daarom hoort het paspoort dus bij het paard aanwezig te zijn, als hij behandeld wordt door de dierenarts.
Nu zul je je afvragen wat er gebeurt als je paard plotseling ziek is, maar nog niet gechipt? Dan gaat het belang van het paard natuurlijk altijd voor! We behandelen hem dan zo goed mogelijk, en maken meteen een afspraak om in de nabije toekomst een keer te komen chippen.
Overigens kan dit chippen gebeuren door een erkende paardendierenarts, of door een paspoortconsulent (bijvoorbeeld op een stamboekkeuring). Verdere informatie over dit soms lastige onderwerp vind je op www.nl-paardenpaspoort.nl.
Vaccinaties/Inentingen
Op verzoek deze keer een stukje over inentingen. De laatste tijd wordt er op wedstrijden en keuringen druk gecontroleerd. Niet alleen of je paard gechipt is, maar ook of de basisvaccinatie en de jaarlijkse entingen van je paard correct uitgevoerd zijn. Niet voor iedereen is het altijd even duidelijk wat nu precies verplicht is, daarom dit stukje.
Als je met je paard of pony naar een wedstrijd of keuring wilt, dan is een vaccinatie tegen influenza (“paardengriepâ€) verplicht.
Het eerste jaar dat je paard geënt wordt, moet hij daarvoor twee prikken krijgen, met tussen de eerste en tweede prik minimaal 21 dagen, en maximaal 92 dagen. Dit is de basisvaccinatie. Voor het gemak zeggen we vaak dat er tussen de twee entingen 4-6 weken moet zitten. Alle twee deze entingen moeten in je paardenpaspoort staan!
Vervolgens moet je paard binnen 365 dagen weer geënt worden. Ook dit moet weer in het paspoort opgeschreven worden. De volgende enting moet weer binnen 365 dagen (1 jaar) gebeuren enzovoort enzovoort. Als de enting 1 dag te laat is, is de basisvaccinatie verlopen en moet deze opnieuw gegeven worden. Dat betekent dan dus weer twee prikken met 4-6 weken ertussen.
Zoals je zult begrijpen is het dus beter om de jaarlijkse enting iets eerder te doen, dan dat je te laat bent. Ik adviseer vaak om 11 maanden na de jaarlijkse enting alvast een aantekening in je agenda te maken voor de volgende. Mocht er dan onverhoopts iets tussen komen, dan is er nog niets aan de hand.
Daarnaast mag de laatste enting niet binnen 10 dagen vóór het evenement uitgevoerd zijn.
Tot zover wat verplicht is. Er spelen naturlijk ook nog een aantal andere zaken rond het vaccineren en soms veroorzaken die verwarring.
- Zo kan het verstandig zijn om een merrie die gaat veulenen, een paar weken voor de verwachte veulendatum een (extra) vaccinatie te geven. Het veulen krijgt dan extra antistoffen met de biest (de eerste moedermelk) binnen.
- Ook is het raadzaam een vaccinatie tegen influenza te combineren met die tegen tetanus. Dat is niet verplicht, maar wel raadzaam voor de gezondheid van je viervoeter! Hetzelfde gaat (soms) op voor rhinopneumonie.
- De standaard vaccinatie tegen influenza beschermt minder dan een volledig jaar. Daarom worden veel wedstrijdpaarden twee keer per jaar geënt.
- Of de zogenaamde veulenenting. Dit is een injectie met antibiotica en vitamines, vlak na de geboorte om het veulen dan extra bescherming te bieden in deze cruciale periode. We noemen het een enting, maar het heeft niets met influenza te maken.
Voor al dit soort “onduidelijkheden†kun je bij ons terecht, voor een goed advies of om één en ander op te helderen!